Recepty

Dalmátská směs

Strouhanec

Strouhanec je tradiční staročeský pokrm. Každý kraj má jiný recept i název, někde hluchec, jinde bác, báč nebo bandorník. Můžete si trochu přilepšit a přidat pokrájené škvarky nebo slaninu. Výborný je i jako příloha k polévkám.

Suroviny

200g strouhaných syrových brambor
200g strouhaných vařených brambor
500g hrubé mouky
400ml vlažného mléka
1 vejce
100g rozpuštěného sádla
½ prášku do pečiva
20g čerstvého droždí nebo 1 balíček sušeného droždí
2 pol. lžíce Dalmátské směsi
1 stroužek česneku
1 lžička soli
1 lžíce sádla, 1 lžíce hrubé mouky a 1 lžíce máku na vysypání pekáče

Postup

Do velké mísy dáme brambory a mouku promíchanou s práškem do pečiva, v té si uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a chvíli počkáme, než kvasnice začnou kynout. Přidáme mléko, rozpuštěné sádlo, sůl a koření Dalmátskou směs. Vše promícháme. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou promíchanou s mákem. Pečeme na 180° cca 45 minut. Tento recept je na středně velký pekáč, my pečeme rovnou celý hluboký plech, zaděláváme jeden a půl dávky.

Share this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *