BLOGRecepty

ECHT KVÁSKOVÝ ŽITNÝ CHLÉB

Na kvásek:

1 Balení Echt kvásku
2 PL žitné chlebové mouky + 2 PL vody na rozkvašení
Žitnou mouku a vodu ve stejném poměru na dokrmení kvásku

Na těsto:

340 g pšeničné chlebové hladké mouky
160 g žitné chlebové mouky
280 g žitného kvásku
2 KL soli
2 KL kmínu
1 PL medu
300 ml vlažné vody

Příprava kvásku

Ve větší sklenici smícháme Echt kvásek, dvě lžíce mouky a dvě lžíce vody. Na sklenici položíme víčko, nezavíráme, aby dovnitř mohl proudit vzduch, dáme na teplé místo. Během dvou dnů kvásek krmíme tak, abychom získali potřebných 280g, a zároveň něco navíc (alespoň 2 lžíce) na příští pečení. Poslední krmení kvásku by mělo proběhnout min. 4 hod. před přípravou těsta.

Příprava těsta

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky s kváskem, solí, kmínem, medem a vodou a deset minut důkladně hněteme. Necháme asi 2-3 hodiny na teplém místě zrát. Těsto utáhneme a vytvarujeme do bochníku nebo veky. Ošatku nebo mísu vyložíme dostatečně pomoučenou utěrkou a vložíme do ní bochník. Těsto zakryjeme a necháme 1 hod kynout. V troubě rozpálené na 230°C nahřejeme plech a pekáč, na rozpálený plech vyklopíme bochník a nakrojíme ho. Vložíme do trouby a do rozpáleného pekáče nalijeme ½ hrnku vody. Po deseti min. troubu vyvětráme a stáhneme teplotu na 180°C, dopékáme 1 hod.

Chleba necháme vychladnout na mřížce.

Dobrou chuť!

Share this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *