
Na kvásek:
1 Balení Echt kvásku |
2 PL žitné chlebové mouky + 2 PL vody na rozkvašení |
Žitnou mouku a vodu ve stejném poměru na dokrmení kvásku |
Na těsto:
340 g pšeničné chlebové hladké mouky |
160 g žitné chlebové mouky |
280 g žitného kvásku |
2 KL soli |
2 KL kmínu |
1 PL medu |
300 ml vlažné vody |
Příprava kvásku
Ve větší sklenici smícháme Echt kvásek, dvě lžíce mouky a dvě lžíce vody. Na sklenici položíme víčko, nezavíráme, aby dovnitř mohl proudit vzduch, dáme na teplé místo. Během dvou dnů kvásek krmíme tak, abychom získali potřebných 280g, a zároveň něco navíc (alespoň 2 lžíce) na příští pečení. Poslední krmení kvásku by mělo proběhnout min. 4 hod. před přípravou těsta.
Příprava těsta
Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky s kváskem, solí, kmínem, medem a vodou a deset minut důkladně hněteme. Necháme asi 2-3 hodiny na teplém místě zrát. Těsto utáhneme a vytvarujeme do bochníku nebo veky. Ošatku nebo mísu vyložíme dostatečně pomoučenou utěrkou a vložíme do ní bochník. Těsto zakryjeme a necháme 1 hod kynout. V troubě rozpálené na 230°C nahřejeme plech a pekáč, na rozpálený plech vyklopíme bochník a nakrojíme ho. Vložíme do trouby a do rozpáleného pekáče nalijeme ½ hrnku vody. Po deseti min. troubu vyvětráme a stáhneme teplotu na 180°C, dopékáme 1 hod.
Chleba necháme vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť!