BLOGRecepty

Indické kari a Garam masála

Indické kari s přírodní rýží

Tento základní recept se pro nás stal jedničkou. Se směsí koření Indické kari je dochucení perfektní a jídlo má šmrnc. Indické kari obsahuje všechno potřebné – kurkumu, zázvor, česnek, hořčici, kmín, koriandr, cibuli, kopr, pískavici a chilli. Víte co je pískavice? Jinak také řecké seno. Je to bylinka, která pochází z oblasti východního středomoří až po Asii a Etiopii. V gastronomii se využívají její tvrdá, rozemletá semena, která se přidávají právě do kari směsí. Samostatně se s ní nekoření, má nelibou, nahořklou huť. Hojně se využívá i v léčitelství. Podporuje a upravuje trávení, pomáhá při kašli a snižuje hladinu krevního cukru.

Ingredience:

20g másla
10g oleje
2 pol lžíce směsi Indické kari
1 pol lžíce směsi Garam masála
2 šalotky
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
300 g kuřecího nebo krůtího masa
750 ml rajčatové passaty
2 rajčata
150ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvý koriandr
rýže na přílohu

Postup:

Na másle s olejem krátce opražte směs Indické kari a Garam masála. Přidejte na kostičky nakrájenou šalotku, česnek, zázvor a kostky masa, promíchejte a nechte opéct. Maso zalijte passatou, přidejte na kusy nakrájená rajčata a nechte na mírném ohni cca 30min provařit. Z omáčky vyndejte maso a promixujte ji tyčovým mixérem, maso vraťte zpět. Zalijte smetanou a nechte provařit ještě asi 10 minut. Nakonec kari osolte, zasypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo pšeničnými plackami.

Náš tip: pokud cibuli a zázvor nakrájíte najemno, nemusíte omáčku mixovat.

Share this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *