Indické kari s přírodní rýží
Tento základní recept se pro nás stal jedničkou. Se směsí koření Indické kari je dochucení perfektní a jídlo má šmrnc. Indické kari obsahuje všechno potřebné – kurkumu, zázvor, česnek, hořčici, kmín, koriandr, cibuli, kopr, pískavici a chilli. Víte co je pískavice? Jinak také řecké seno. Je to bylinka, která pochází z oblasti východního středomoří až po Asii a Etiopii. V gastronomii se využívají její tvrdá, rozemletá semena, která se přidávají právě do kari směsí. Samostatně se s ní nekoření, má nelibou, nahořklou huť. Hojně se využívá i v léčitelství. Podporuje a upravuje trávení, pomáhá při kašli a snižuje hladinu krevního cukru.
Ingredience:
20g másla |
10g oleje |
2 pol lžíce směsi Indické kari |
1 pol lžíce směsi Garam masála |
2 šalotky |
2 stroužky česneku |
2 cm zázvoru |
300 g kuřecího nebo krůtího masa |
750 ml rajčatové passaty |
2 rajčata |
150ml smetany ke šlehání |
sůl |
čerstvý koriandr |
rýže na přílohu |
Postup:
Na másle s olejem krátce opražte směs Indické kari a Garam masála. Přidejte na kostičky nakrájenou šalotku, česnek, zázvor a kostky masa, promíchejte a nechte opéct. Maso zalijte passatou, přidejte na kusy nakrájená rajčata a nechte na mírném ohni cca 30min provařit. Z omáčky vyndejte maso a promixujte ji tyčovým mixérem, maso vraťte zpět. Zalijte smetanou a nechte provařit ještě asi 10 minut. Nakonec kari osolte, zasypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo pšeničnými plackami.
Náš tip: pokud cibuli a zázvor nakrájíte najemno, nemusíte omáčku mixovat.
